Οριακές διαταραχές και παθολογικός Ναρκισσισμός
Psy - Space Lacanienne
Στην Topeka του Κάνσας, στο Ψυχιατρικό Ίδρυμα Menninger, συγκεντρώθηκαν από τον Δρ Knight και τους συνεργάτες του τα ερευνητικά στοιχεία οριακών καταστάσεων.
Ο Διευθυντής του Ιδρύματος, Δρ Otto Kemberg, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα οριακών καταστάσεων, παρουσιάζουν από κοινού μια ιδιαίτερη μορφή ψυχικής δομής.
Παθολογική μεν, αλλά σταθερή, η οριακή δομή έχει μια δική της ψυχική οργάνωση, με χαρακτηριστικούς μηχανισμούς σκέψης, συμπτωμάτων και συμπεριφορών.
Οι οριακές καταστάσεις στην ιατρική ψυχιατρική βιβλιογραφία αποτελούν μία ψυχική δομή που τοποθετείται ανάμεσα στις άλλες δύο τυπικές κατηγορίες των νευρώσεων και των ψυχώσεων.
Με την πρωτοβουλία και τις επίμονες
ερευνητικές και θεραπευτικές προσπάθειες ψυχαναλυτών, όπως ο Adolph Stern, με την περιγραφή της ναρκισσιστικής
ευαλωτότητας, ασθενών που δεν μπορούν να αντέξουν την κλασσική ψυχανάλυση, η Helene Deutsch, και την περιγραφή της, «as if», ‘ως εάν’ προσωπικότητας και τον Robert Khight, με την περιγραφή ασθενών με
ψευδονευρωτική σχιζοφρένεια.
Η ψυχαναλυτική κοινότητα όρισε το φαινόμενο ενός οριακού συνδρόμου, την ύπαρξη του οποίου επιβεβαίωσε και ο Roy Grinker με μεθοδική μελέτη την δεκαετία του ’60 στο Σικάγο. Εξετάζοντας μια αρκετά μεγάλη ομάδα επιλεγμένων ασθενών, κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες, ξεχώρισε τέσσερεις βαθμούς παθολογίας μέσα σε έναν ιδεατό χώρο, οριοθετημένο από τις νευρώσεις αφενός και από τις ψυχώσεις αφετέρου.
Ο Otto Kemberg είναι αυτός που το 1976 καθιέρωσε τον όρο «οριακή οργάνωση προσωπικότητας
στο Διεθνές Συνέδριο που οργανώθηκε στην Topeka του Κάνσας, στο Ψυχιατρικό Ίδρυμα Menninger.
Επιθετική, παρορμητική συμπεριφορά είναι πιο συχνή σε οριακούς ασθενείς του αντρικού φύλου, ενώ αμετροεπής σεξουαλικότητα και απόπειρες αυτοκτονίας σε γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια υπερβολική, έμφυτη επιθετικότητα, όπως πιστεύει ο Otto Kemberg, το πολιτισμικό στοιχείο είναι μάλλον εμφανές στις διαταραχές αυτές.
Μία οριακή διαταραχή, στην εκδίπλωση της παθολογίας της, αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με ενεργητική ερμηνεία των πρωτόγονων αμυντικών μηχανισμών στο εδώ-και-τώρα της αρνητικής μεταβιβαστικής σχέσης χωρίς αναφορά σε γενετικές, παιδικές ψυχοσυγκρούσεις ή τραύματα.
Η αναγνώριση ενός τέτοιου ατόμου ως
ασθενούς είναι ακόμη πιο δύσκολη στη χώρα μας με τις επικρατούσες πολιτισμικές
συνθήκες, που συγκαλύπτουν, δικαιολογούν και γενικά κάνουν τα συμπτώματα και τη
συμπεριφορά ενός τέτοιου ατόμου , εφόσον δεν περνάει μια ψυχωσική κρίση, που
κατά κανόνα είναι σύντομη, να φαίνονται λίγο πολύ φυσιολογικά.
Σύμφωνα με τον Όττο Κέρνμπεργκ, το πρόβλημα εστιάζεται στη διάχυση ταυτότητας που προκύπτει από τις διαφοροποιημένες, αλλά ασταθείς εικόνες εσωτερικών αντικειμένων και εαυτού, στις αντιφατικές καταστάσεις του Εγώ που διακινούνται από πρωτόγονους μηχανισμούς άμυνας, κυρίως στη σχάση (splitting) και την προβολική ταύτιση.
Οι οριακές διαταραχές και ο παθολογικός ναρκισσισμός, θα γίνεται:
ΣΕ ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ +1 (ΕΝΑΣ) Δημήτρης ΤΖΙΩΛΑΣ
dtziolas@otenet.gr , 6944.378251
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου