Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Σύμπτωμα - Πρόγραμμα

Το Σύμπτωμα στη Λακανική Ψυχανάλυση

Psy - Space Lacanienne

Groupes Psychoanalysis

Παρά τη μεγάλη περιπλοκότητα των γραπτών του Λακάν, πολλές από τις κλινικές του έννοιες και καινοτομίες, μπορούν να διατυπωθούν με σαφήνεια και απλότητα. Κι όμως, σήμερα, είναι ελάχιστοι που μιλούν για το πώς μπορεί να εφαρμόσει κανείς την Λακανική Ψυχανάλυση. Ειδικότερα, δηλαδή, τι ενέχει; και τι την διακρίνει; (από τις άλλες μορφές θεραπείας, είτε εκείνες έχουν ένα ψυχαναλυτικό προσανατολισμό είτε όχι).

Επανορθώνοντας αυτή την κατάσταση, μπορούμε να βρούμε το κοινό έδαφος να εμπλέξουμε τους ασθενείς στη θεραπεία, να αντιμετωπίσουμε την αγωνία και τα αιτήματά τους, να χειριστούμε την αγάπη της μεταβίβασης, να παραμερίσουμε τα δικά μας συναισθήματα –θετικά ή αρνητικά- γι΄ αυτούς, να κρατήσουμε τις προκαταλήψεις μας εκτός του πεδίου της θεραπείας, να ασχοληθούμε με την επιθετικότητα, τον σαρκασμό του ασθενή κτλ.

Η προσέγγιση της Λακανικής ψυχανάλυσης θα γίνει απλά χωρίς να υπεισέλθουμε στη Λακανική γραμματική, τις πολυσχιδείς και πολυσήμαντες ρήσεις του Λακάν και τόσα άλλα. Εξάλλου, κανείς δεν καταλαβαίνει τον Λακάν διαβάζοντας το κύριο γραπτό του έργο, τα ‘Ecrits’ (γραπτά), που όπως λέει και ο ίδιος ο Λακάν: ‘δεν προορίζονται να διαβαστούν’ (Σεμινάριο ΧΧ, p29).

Ο Λακάν στα λεγόμενά του στο «Ραδιοφωνία», Άλλα γραπτά, σελ. 428. «Ξέρω να διαβάζω», διαβάζοντας ένα σύμπτωμα, to read a symptom. Το «ξέρω να διαβάζω»   [le savoir lire] είναι αυτό, που πρέπει να διερευνήσουμε, στην πρακτική της ψυχανάλυσης. Το «ξέρω να διαβάζω», συμπληρώνει το « μιλάω σωστά » [le bien dire], την ορθοέπεια. Το « μιλάω σωστά » στην ψυχανάλυση δεν είναι τίποτε χωρίς το «ξέρω να διαβάζω». Η χαρακτηριστική ορθοέπεια της ψυχανάλυσης βασίζεται στο «ξέρω να διαβάζω».

Στο πεδίο της γλώσσας , η ψυχανάλυση έχει την αφετηρία της στη λειτουργία της ομιλίας, αλλά την ανάγει στη γραφή. Υπάρχει μια απόκλιση μεταξύ του μιλάω & του γράφω, του speaking και του writing. Μέσα σε αυτή την απόκλιση είναι που δρα η ψυχανάλυση, αυτή τη διαφορά εκμεταλλεύεται.

Αυτό το πραγματικό, πού το είχαν βρει οι Έλληνες: Το είχαν βρει στα μαθηματικά – άλλωστε, από τότε που τα μαθηματικά συνεχίστηκαν, συνεχίστηκε και η φιλοσοφία. Οι μαθηματικοί πάντα δηλώνουν άνετα πλατωνικοί, με την έννοια ότι δεν σκέφτονται διόλου πως οι ίδιοι δημιουργούν το αντικείμενό τους , αλλά  κατ’ αυτούς, συλλαβίζουν ένα πραγματικό που ήδη προϋπάρχει.

Είναι κάτι που προκαλεί ονειροπόληση. Εν πάση περιπτώσει, στον Λακάν προκαλούσε…

Η ψυχανάλυση, αντλώντας τις πηγές έμπνευσής της από τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό (χάριν στην εφευρετικότητα και το μεγάλο πάθος του Freud/την ιδιοφυία και αναλυτική δεινότητα/το ύφος και την πλούσια επεξεργασία θεματικών ενοτήτων του Lacan), αναζητά την εφαρμογή της στις σύγχρονες κοινωνίες και το πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Στη χώρα μας, η αναγνώριση ενός ατόμου ως ασθενούς, είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω των επικρατουσών πολιτισμικών συνθηκών, που συγκαλύπτουν, δικαιολογούν και γενικά κάνουν τα συμπτώματα και τη συμπεριφορά ενός ατόμου, εφόσον δεν περνάει μια ψυχωσική κρίση, να φαίνονται λίγο πολύ φυσιολογικά...

Το Σύμπτωμα στη Λακανική Ψυχανάλυση, θα γίνεται σε:

ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ +1 (ΕΝΑΣ) Δημήτρης ΤΖΙΩΛΑΣ 

dtziolas@otenet.gr , 6944378251 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου