Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Σχολική αποτυχία - Πρόγραμμα

Λακανική Ψυχανάλυση και Σχολική αποτυχία

 Psy - Space Lacanienne

Groupes Psychoanalysis

Το θέμα της σχολικής αποτυχίας είναι ένα είδος δυσμορφίας μέσα στον πολιτισμό. Εξετάζοντας τους διάφορους συντελεστές που ενοχοποιούνται για τη σχολική αποτυχία -κοινωνικά και πολιτισμικά αίτια, οικογενειακές συγκρούσεις, παιδαγωγικό σύστημα, διανοητική ανεπάρκεια- διαπιστώνουμε ότι κανείς από τους παράγοντες αυτούς δεν είναι ικανός μόνος του να εξηγήσει την αποτυχία. Θεωρείται σύμπτωμα και η σημασία του δεν είναι ενιαία.

Ακούγοντας με προσοχή τους(ις) νεαρούς(ες) αναλυόμενους(ες) όχι όμως ως γονέας ή δάσκαλος, αλλά ως αναλυτές(τριες) μπορούμε να ανακαλύψουμε πως λειτουργεί η απόρριψη, η οποία προκαλεί την αποτυχία και να ξεχωρίσουμε το νευρωτικό παιδί από το ψυχωτικό.

Ακούμε τα παιδιά κάνοντας την υπόθεση του ασυνειδήτου για καθένα από αυτά, δεδομένου ότι πρόκειται για υποκείμενα που εγγράφονται μέσα στο χώρο της γλώσσας. «Το ασυνείδητο είναι δομημένο σαν μια γλώσσα» μας λέει ο Λακάν. Θέτουμε το ερώτημα της κλινικής δομής (νεύρωση ή ψύχωση), ερώτημα κομβικό για την καθοδήγηση της θεραπείας. Η σχολική αποτυχία είναι σύμπτωμα, δηλαδή σημαίνουσα μεταφορά, της οποίας η σημασία δεν είναι ενιαία.

Στη σχολική αποτυχία ως σύμπτωμα, δηλαδή ως σημαίνουσα μεταφορά, η σημασία της δεν είναι ενιαία διότι ενέχεται η ενόρμηση, το αντικείμενο της ενόρμησης και η επιθυμία, σαν τελεστές, της συντελούμενης διανοητικής αναστολής.

Η ψυχανάλυση, αντλώντας από τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό τις πηγές έμπνευσής της, με το μεγάλο πάθος του Freud και την ιδιοφυία του Lacan αναζητά την εφαρμογή της στη σχολική γνώση και εκμάθηση.

Άραγε είναι απαραίτητο να ορίσουμε την σχολική αποτυχία; Στο άκουσμά της κανείς δεν είναι αδιάφορος, ο καθένας σκύβει στις αναμνήσεις του, ευχάριστες ή δυσάρεστες, όπου ανακατεύεται η λύπη, η νοσταλγία, και κάποτε η πικρία. Υπάρχουν κάποιοι που η σχολική αποτυχία δεν τους εμπόδισε να πετύχουν στη ζωή τους  και που παινεύονται γι΄ αυτό, κάποιοι άλλοι που δεν το ξεπέρασαν ποτέ, και εκείνοι, οι περισσότεροι ευτυχώς, που δεν το γνώρισαν ποτέ.

Σε κατάσταση σχολικής αποτυχίας είναι το παιδί που δεν «ακολουθεί», γιατί, στο σχολείο, πρέπει να ακολουθούμε: να ακολουθούμε καταρχάς το πρόγραμμα που λέει τι πρέπει να μάθουμε, με ποια σειρά, σε ποιό χρόνο, να ακολουθούμε την τάξη μας, να μην απομακρυνόμαστε από το κοπάδι.

Η σχολική αποτυχία επηρεάζει το υποκείμενο στην ολότητά του. Υποφέρει από την αυτοϋποτίμησή γιατί δεν είναι στο ύψος των φιλοδοξιών του και συγχρόνως υποφέρει από την υποτίμηση, όταν δεν πρόκειται για περιφρόνηση, που διαβάζει στα μάτια των άλλων. Η αποτυχία επομένως, αγγίζει το εσωτερικό καθώς και το κοινωνικό είναι του προσώπου – ξέρουμε, άλλωστε, τι θέση κατέχει η κοινωνική επιτυχία στο μυαλό των σημερινών ανθρώπων.

Η σχολική αποτυχία είναι περίπλοκο ζήτημα με πολλές και διάφορες αιτίες. Μερικές έχουν σχέση με την ίδια τη δομή του υποκειμένου, άλλες έχουν σχέση με συγκεκριμένα γεγονότα, και το γεγονός ότι αλληλοδιαπλέκονται και αλληλοεπιδρούν δεν διευκολύνει την κατανόηση αυτού του φαινομένου. Το αποτέλεσμα είναι πως ο καθένας προβάλλει τις δικές του φαντασιώσεις και εφευρίσκει αντίδοτα γι΄ αυτή την καινούργια κοινωνική μάστιγα: «Φταίει… η κυβέρνηση, η κοινωνία, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, φταίνε οι γονείς….», «αρκει να…. Διορθώσουμε το παιδαγωγικό σύστημα, να αυξηθούν οι πιστώσεις», κλπ.

Θα μελετήσουμε την σχολική αποτυχία στην ευρύτερη της έννοια. Χωρίς ανεπάρκειες που χρειάζονται ειδική προσέγγιση, λόγου χάρη τις οργανικές μειονεξίες, όπως η κώφωση, τα προβλήματα όρασης, η σοβαρή νοητική καθυστέρηση (βλάβες εγκεφαλίτιδας, νεογνικές), ή λόγους γενετικούς (τρισωμία, ευαισθησία του χρωμοσώματος Χ), ή στο μεταβολισμό……. 

Η Λακανική Ψυχανάλυση στη Σχολική αποτυχία, θα γίνεται:

ΣΕ ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ +1 (ΕΝΑΣ) Δημήτρης ΤΖΙΩΛΑΣ 

dtziolas@otenet.gr , 6944.378251 

Ναρκισσισμός - Πρόγραμμα

Οριακές διαταραχές και παθολογικός Ναρκισσισμός

 Psy - Space Lacanienne

Groupes Psychoanalysis

Στην Topeka του Κάνσας, στο Ψυχιατρικό Ίδρυμα Menninger, συγκεντρώθηκαν από τον  Δρ Knight και τους συνεργάτες του τα ερευνητικά στοιχεία οριακών καταστάσεων.

Ο Διευθυντής του Ιδρύματος, Δρ Otto Kemberg, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα οριακών καταστάσεων, παρουσιάζουν από κοινού μια ιδιαίτερη μορφή ψυχικής δομής.

Παθολογική μεν, αλλά σταθερή, η οριακή δομή έχει μια δική της ψυχική οργάνωση, με χαρακτηριστικούς μηχανισμούς σκέψης, συμπτωμάτων και συμπεριφορών.

Οι οριακές καταστάσεις στην ιατρική ψυχιατρική βιβλιογραφία αποτελούν μία ψυχική δομή που τοποθετείται ανάμεσα στις άλλες δύο τυπικές κατηγορίες των νευρώσεων και των ψυχώσεων. 

Με την πρωτοβουλία και τις επίμονες ερευνητικές και θεραπευτικές προσπάθειες ψυχαναλυτών, όπως ο Adolph Stern, με την περιγραφή της ναρκισσιστικής ευαλωτότητας, ασθενών που δεν μπορούν να αντέξουν την κλασσική ψυχανάλυση, η Helene Deutsch, και την περιγραφή της, «as if», ‘ως εάν’ προσωπικότητας και τον  Robert Khight, με την περιγραφή ασθενών με ψευδονευρωτική σχιζοφρένεια.

Η ψυχαναλυτική κοινότητα όρισε το φαινόμενο ενός οριακού συνδρόμου, την ύπαρξη του οποίου επιβεβαίωσε και ο Roy Grinker με μεθοδική μελέτη την δεκαετία του ’60 στο Σικάγο. Εξετάζοντας μια αρκετά μεγάλη ομάδα επιλεγμένων ασθενών, κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες, ξεχώρισε τέσσερεις βαθμούς παθολογίας μέσα σε έναν ιδεατό χώρο, οριοθετημένο από τις νευρώσεις αφενός και από τις ψυχώσεις αφετέρου.

Ο Otto Kemberg είναι αυτός που το 1976 καθιέρωσε τον όρο «οριακή οργάνωση προσωπικότητας στο Διεθνές Συνέδριο που οργανώθηκε στην Topeka του Κάνσας, στο Ψυχιατρικό Ίδρυμα Menninger.

Επιθετική, παρορμητική συμπεριφορά είναι πιο συχνή σε οριακούς ασθενείς του αντρικού φύλου, ενώ αμετροεπής σεξουαλικότητα και απόπειρες αυτοκτονίας σε γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια υπερβολική, έμφυτη επιθετικότητα, όπως πιστεύει ο Otto Kemberg, το πολιτισμικό στοιχείο είναι μάλλον εμφανές στις διαταραχές αυτές.

Μία οριακή διαταραχή, στην εκδίπλωση της παθολογίας της, αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με ενεργητική ερμηνεία των πρωτόγονων αμυντικών μηχανισμών στο εδώ-και-τώρα της αρνητικής μεταβιβαστικής σχέσης χωρίς αναφορά σε γενετικές, παιδικές ψυχοσυγκρούσεις ή τραύματα.

Η αναγνώριση ενός τέτοιου ατόμου ως ασθενούς είναι ακόμη πιο δύσκολη στη χώρα μας με τις επικρατούσες πολιτισμικές συνθήκες, που συγκαλύπτουν, δικαιολογούν και γενικά κάνουν τα συμπτώματα και τη συμπεριφορά ενός τέτοιου ατόμου , εφόσον δεν περνάει μια ψυχωσική κρίση, που κατά κανόνα είναι σύντομη, να φαίνονται λίγο πολύ φυσιολογικά.

Σύμφωνα με τον Όττο Κέρνμπεργκ, το πρόβλημα εστιάζεται στη διάχυση ταυτότητας που προκύπτει από τις διαφοροποιημένες, αλλά ασταθείς εικόνες εσωτερικών αντικειμένων και εαυτού, στις αντιφατικές καταστάσεις του Εγώ που διακινούνται από πρωτόγονους μηχανισμούς άμυνας, κυρίως στη σχάση (splitting) και την προβολική ταύτιση.

Οι οριακές διαταραχές και ο παθολογικός ναρκισσισμός, θα γίνεται:

ΣΕ ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ +1 (ΕΝΑΣ) Δημήτρης ΤΖΙΩΛΑΣ 

dtziolas@otenet.gr , 6944.378251 

Δομές - Πρόγραμμα

Δομές της Λακανικής Ψυχανάλυσης

Psy - Space Lacanienne

Groupes Psychoanalysis

Παρά τη μεγάλη περιπλοκότητα των γραπτών του Λακάν, πολλές από τις κλινικές του έννοιες και καινοτομίες, μπορούν να διατυπωθούν με σαφήνεια και απλότητα. Κι όμως, σήμερα, είναι ελάχιστοι που μιλούν για το πώς μπορεί να εφαρμόσει κανείς την Λακανική Ψυχανάλυση. Ειδικότερα, δηλαδή, τι ενέχει; και τι την διακρίνει; ( από τις άλλες μορφές θεραπείας, είτε εκείνες έχουν έναν ψυχαναλυτικό προσανατολισμό είτε όχι).

Επανορθώνοντας αυτή την κατάσταση, μπορούμε να βρούμε το κοινό έδαφος να εμπλέξουμε τους ασθενείς στη θεραπεία, να αντιμετωπίσουμε την αγωνία και τα αιτήματά τους, να χειριστούμε την αγάπη της μεταβίβασης, να παραμερίσουμε τα δικά μας συναισθήματα –θετικά ή αρνητικά- γι΄ αυτούς, να κρατήσουμε τις προκαταλήψεις μας εκτός του πεδίου της θεραπείας, να ασχοληθούμε με την επιθετικότητα, τον σαρκασμό του ασθενή κτλ.

Η προσέγγιση της Λακανικής ψυχανάλυσης θα γίνει απλά χωρίς να υπεισέλθουμε στη Λακανική γραμματική, τις πολυσχιδείς και πολυσήμαντες ρήσεις του Λακάν και τόσα άλλα. Εξάλλου, κανείς δεν καταλαβαίνει τον Λακάν διαβάζοντας το κύριο γραπτό του έργο, τα ‘Ecrits’ (γραπτά), που όπως λέει και ο ίδιος ο Λακάν: ‘δεν προορίζονται να διαβαστούν’ (Σεμινάριο ΧΧ, p29).

Η ψυχανάλυση, αντλώντας τις πηγές έμπνευσής της από τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό (χάριν στην εφευρετικότητα και το μεγάλο πάθος του Freud/την ιδιοφυία και αναλυτική δεινότητα/το ύφος και την πλούσια επεξεργασία θεματικών ενοτήτων του Lacan), αναζητά την εφαρμογή της στις σύγχρονες κοινωνίες και το πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Στη χώρα μας, η αναγνώριση ενός ατόμου ως ασθενούς, είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω των επικρατουσών πολιτισμικών συνθηκών, που συγκαλύπτουν, δικαιολογούν και γενικά κάνουν τα συμπτώματα και τη συμπεριφορά ενός ατόμου, εφόσον δεν περνάει μια ψυχωσική κρίση, να φαίνονται λίγο πολύ φυσιολογικά...

Η θεματική διάρθρωση της εργασίας, περιλαμβάνει τρία στάδια, που είναι τα ακόλουθα:

   Ι. ΨΥΧΩΣΗ

1.  Η διάκλειση και η πατρική λειτουργία

2.  Συνέπειες της αποτυχίας της πατρικής λειτουργίας

3.  Η αγωγή για την ψύχωση

4.  Ανάλυση μίας περίπτωσης

5.  Από τον πατέρα στο χειρότερο

   ΙΙ. ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ

6.  Απάρνηση

7.  Μερικές δομές της διαστροφής

8.  Διαστροφή και απόλαυση

9.  Ο ευνουχισμός και ο Άλλος

10.    Η πατρική μεταφορά ως επεξηγηματική αρχή

ΙΙΙ. ΝΕΥΡΩΣΗ

11.    Η απώθηση

12.    Η επιστροφή του απωθημένου

13.    Οι θέσεις του υποκειμένου,

   σύμφωνα με τον Λακάν

14.    Υστερία και Ιδεοψυχαναγκασμός

15.    Μια περίπτωση Υστερίας

16.    Μια περίπτωση Ιδεοψυχαναγκασμού

17.    Φοβική νεύρωση

18.    Μια περίπτωση φοβικής νεύρωσης

 Οι ψυχικές δομές στη Λακανική Ψυχανάλυση, θα γίνεται: 

ΣΕ ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ +1 (ΕΝΑΣ) Δημήτρης ΤΖΙΩΛΑΣ 

dtziolas@otenet.gr , 6944.378251 


Σύμπτωμα - Πρόγραμμα

Το Σύμπτωμα στη Λακανική Ψυχανάλυση

Psy - Space Lacanienne

Groupes Psychoanalysis

Παρά τη μεγάλη περιπλοκότητα των γραπτών του Λακάν, πολλές από τις κλινικές του έννοιες και καινοτομίες, μπορούν να διατυπωθούν με σαφήνεια και απλότητα. Κι όμως, σήμερα, είναι ελάχιστοι που μιλούν για το πώς μπορεί να εφαρμόσει κανείς την Λακανική Ψυχανάλυση. Ειδικότερα, δηλαδή, τι ενέχει; και τι την διακρίνει; (από τις άλλες μορφές θεραπείας, είτε εκείνες έχουν ένα ψυχαναλυτικό προσανατολισμό είτε όχι).

Επανορθώνοντας αυτή την κατάσταση, μπορούμε να βρούμε το κοινό έδαφος να εμπλέξουμε τους ασθενείς στη θεραπεία, να αντιμετωπίσουμε την αγωνία και τα αιτήματά τους, να χειριστούμε την αγάπη της μεταβίβασης, να παραμερίσουμε τα δικά μας συναισθήματα –θετικά ή αρνητικά- γι΄ αυτούς, να κρατήσουμε τις προκαταλήψεις μας εκτός του πεδίου της θεραπείας, να ασχοληθούμε με την επιθετικότητα, τον σαρκασμό του ασθενή κτλ.

Η προσέγγιση της Λακανικής ψυχανάλυσης θα γίνει απλά χωρίς να υπεισέλθουμε στη Λακανική γραμματική, τις πολυσχιδείς και πολυσήμαντες ρήσεις του Λακάν και τόσα άλλα. Εξάλλου, κανείς δεν καταλαβαίνει τον Λακάν διαβάζοντας το κύριο γραπτό του έργο, τα ‘Ecrits’ (γραπτά), που όπως λέει και ο ίδιος ο Λακάν: ‘δεν προορίζονται να διαβαστούν’ (Σεμινάριο ΧΧ, p29).

Ο Λακάν στα λεγόμενά του στο «Ραδιοφωνία», Άλλα γραπτά, σελ. 428. «Ξέρω να διαβάζω», διαβάζοντας ένα σύμπτωμα, to read a symptom. Το «ξέρω να διαβάζω»   [le savoir lire] είναι αυτό, που πρέπει να διερευνήσουμε, στην πρακτική της ψυχανάλυσης. Το «ξέρω να διαβάζω», συμπληρώνει το « μιλάω σωστά » [le bien dire], την ορθοέπεια. Το « μιλάω σωστά » στην ψυχανάλυση δεν είναι τίποτε χωρίς το «ξέρω να διαβάζω». Η χαρακτηριστική ορθοέπεια της ψυχανάλυσης βασίζεται στο «ξέρω να διαβάζω».

Στο πεδίο της γλώσσας , η ψυχανάλυση έχει την αφετηρία της στη λειτουργία της ομιλίας, αλλά την ανάγει στη γραφή. Υπάρχει μια απόκλιση μεταξύ του μιλάω & του γράφω, του speaking και του writing. Μέσα σε αυτή την απόκλιση είναι που δρα η ψυχανάλυση, αυτή τη διαφορά εκμεταλλεύεται.

Αυτό το πραγματικό, πού το είχαν βρει οι Έλληνες: Το είχαν βρει στα μαθηματικά – άλλωστε, από τότε που τα μαθηματικά συνεχίστηκαν, συνεχίστηκε και η φιλοσοφία. Οι μαθηματικοί πάντα δηλώνουν άνετα πλατωνικοί, με την έννοια ότι δεν σκέφτονται διόλου πως οι ίδιοι δημιουργούν το αντικείμενό τους , αλλά  κατ’ αυτούς, συλλαβίζουν ένα πραγματικό που ήδη προϋπάρχει.

Είναι κάτι που προκαλεί ονειροπόληση. Εν πάση περιπτώσει, στον Λακάν προκαλούσε…

Η ψυχανάλυση, αντλώντας τις πηγές έμπνευσής της από τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό (χάριν στην εφευρετικότητα και το μεγάλο πάθος του Freud/την ιδιοφυία και αναλυτική δεινότητα/το ύφος και την πλούσια επεξεργασία θεματικών ενοτήτων του Lacan), αναζητά την εφαρμογή της στις σύγχρονες κοινωνίες και το πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Στη χώρα μας, η αναγνώριση ενός ατόμου ως ασθενούς, είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω των επικρατουσών πολιτισμικών συνθηκών, που συγκαλύπτουν, δικαιολογούν και γενικά κάνουν τα συμπτώματα και τη συμπεριφορά ενός ατόμου, εφόσον δεν περνάει μια ψυχωσική κρίση, να φαίνονται λίγο πολύ φυσιολογικά...

Το Σύμπτωμα στη Λακανική Ψυχανάλυση, θα γίνεται σε:

ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ +1 (ΕΝΑΣ) Δημήτρης ΤΖΙΩΛΑΣ 

dtziolas@otenet.gr , 6944378251 

Γυναικεία - Πρόγραμμα

Γυναικείa σεξουαλικότητα & Ψυχανάλυση

Psy - Space Lacanienne

Groupes Psychoanalysis

Με τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό ως πηγή έμπνευσης, τον Freud και τον Lacan στη συνέχεια και εξέλιξή του, διερευνούμε την εφαρμογή της Ψυχανάλυσης στην Ανάλυση της Γυναικείας σεξουαλικότητας.

Ο Freud είχε τονίσει επανειλημμένα τις δυσκολίες και τις ασάφειες, που παρουσιάζονται στην έρευνα της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας, αναφέροντας παράλληλα πως είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιούμε στοιχεία, που βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην ανάπτυξη της αντρικής σεξουαλικότητας.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις βρίσκονται στις εργασίες του: 1) Τρία δοκίμια για την θεωρία της σεξουαλικό-τητας (1905) 2) Μερικές ψυχικές συνέπειες της ανατο- μικής διαφοράς των φύλων (1925) 3) Για την γυναικεία σεξουαλικότητα (1931) και 4)  Η θηλυκότητα (1939).

« Το ασυνείδητο είναι δομημένο σαν μια γλώσσα », μας λέει ο Λακάν. Θέτουμε το ερώτημα της κλινικής δομής (νεύρωση ή ψύχωση), ερώτημα κομβικό για την καθοδήγηση της θεραπείας.

Το σύμπτωμα, ως τελεστής της κάθε συντελούμενης διανοητικής αναστολής, αποτελεί σημαίνουσα μεταφορά, η σημασία της οποίας δεν είναι ενιαία (ενέχεται η ενόρμηση, το αντικείμενο της ενόρμησης και η επιθυμία).

Η θεματική διάρθρωση της εργασίας, περιλαμβάνει τρία στάδια, που είναι τα ακόλουθα:

   Ι. ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ

1.  Η επιθυμία στην ανάλυση

2.  Η εμπλοκή του ασθενή στη θεραπεία

3.  Η αναλυτική σχέση

4.  Ερμηνεία: διάνοιξη του χώρου της επιθυμίας

5.  Η διαλεκτική της επιθυμίας

   ΙΙ. ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

    ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ

6.  Μία Λακανική προσέγγιση της διάγνωσης

7.  Ψύχωση

8.  Νεύρωση

9.  Διαστροφή

ΙΙΙ. ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ

10.    Από την επιθυμία στην απόλαυση

11.    Πέραν της επιθυμίας:

  Μία δεύτερη ματιά στη θεμελιακή φαντασίωση

12.    Από το υποκείμενο της απόλαυσης,

  στο υποκείμενο της επιθυμίας

13.    Διευρύνοντας τον έρωτα του αναλυόμενου

14.    Η τεχνική πέραν της επιθυμίας

Απογυμνώνοντας την απόλαυση του υποκειμένου

Παρά τη μεγάλη περιπλοκότητα των γραπτών του Λακάν, πολλές από τις κλινικές του έννοιες και καινοτομίες μπορούν να διατυπωθούν με σαφήνεια και απλότητα. Δηλαδή ειδικότερα, τι ενέχει και τι την διακρίνει από τις άλλες μορφές θεραπείας, είτε εκείνες έχουν ένα ψυχαναλυτικό προσανατολισμό είτε όχι.   

Στη χώρα μας, η αναγνώριση ενός ατόμου ως ασθενούς είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω των επικρατουσών πολιτισμικών συνθηκών, που συγκαλύπτουν, δικαιολογούν και γενικά κάνουν τα συμπτώματα και τη συμπεριφορά ενός ατόμου, εφόσον δεν περνάει μια ψυχωσική κρίση, να φαίνονται λίγο πολύ φυσιολογικά.

Η Γυναικείa σεξουαλικότητα στη Λακανική Ψυχανάλυση, θα γίνεται:

ΣΕ ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ +1 (ΕΝΑΣ) Δημήτρης ΤΖΙΩΛΑΣ 

dtziolas@otenet.gr , 6944.378251