Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Psy - Space Lacanienne


Groupes Psychoanalysis

Παρά τη μεγάλη περιπλοκότητα των γραπτών του Λακάν, πολλές από τις κλινικές του έννοιες και καινοτομίες, μπορούν να διατυπωθούν με σαφήνεια και απλότητα. Κι όμως, είναι ελάχιστοι στο σήμερα, που μιλούν για το πώς μπορεί να εφαρμόσει κανείς την Λακανική Ψυχανάλυση.
Ειδικότερα, δηλαδή, τι ενέχει; και τι την διακρίνει; (από άλλες μορφές θεραπείας, είτε εκείνες έχουν ένα ψυχαναλυτικό προσανατολισμό είτε όχι).

Επανορθώνοντας αυτή την κατάσταση, μπορούμε να βρούμε το κοινό έδαφος να εμπλέξουμε τους ασθενείς στη θεραπεία, να αντιμετωπίσουμε την αγωνία και τα αιτήματά τους, να χειριστούμε την αγάπη της μεταβίβασης, να παραμερίσουμε τα δικά μας συναισθήματα –θετικά ή αρνητικά- γι΄ αυτούς, να κρατήσουμε τις προκαταλήψεις μας εκτός του πεδίου της θεραπείας, να ασχοληθούμε με την επιθετικότητα, τον σαρκασμό του ασθενή κτλ.

Η προσέγγιση της Λακανικής ψυχανάλυσης θα γίνει απλά χωρίς να υπεισέλθουμε στη Λακανική γραμματική, τις πολυσχιδείς και πολυσήμαντες ρήσεις του Λακάν και τόσα άλλα. Εξάλλου, κανείς δεν καταλαβαίνει τον Λακάν διαβάζοντας το κύριο γραπτό του έργο, τα ‘Ecrits’ (γραπτά), που όπως λέει και ο ίδιος ο Λακάν: ‘δεν προορίζονται να διαβαστούν’ (Σεμινάριο ΧΧ, p29).

Η θεματική διάρθρωση της εργασίας, περιλαμβάνει τρία στάδια, που είναι τα ακόλουθα:

Ι. ΨΥΧΩΣΗ

1.  Η διάκλειση και η πατρική λειτουργία 2.  Συνέπειες της αποτυχίας της πατρικής λειτουργίας

3.  Η αγωγή για την ψύχωση   4.  Ανάλυση μίας περίπτωσης   5.  Από τον πατέρα στο χειρότερο

ΙΙ. ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ

6.  Απάρνηση  7.  Μερικές δομές της διαστροφής  8.  Διαστροφή και απόλαυση

9.  Ο ευνουχισμός και ο Άλλος    10.  Η πατρική μεταφορά ως επεξηγηματική αρχή

ΙΙΙ. ΝΕΥΡΩΣΗ

11.    Η απώθηση  12.    Η επιστροφή του απωθημένου

13.    Οι θέσεις του υποκειμένου, σύμφωνα με τον Λακάν

14.    Υστερία και Ιδεοψυχαναγκασμός  15.    Μια περίπτωση Υστερίας

16.    Μια περίπτωση Ιδεοψυχαναγκασμού

17.    Φοβική νεύρωση  18.    Μια περίπτωση φοβικής νεύρωσης

Η ψυχανάλυση, αντλώντας τις πηγές έμπνευσής της από τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό (χάριν στην εφευρετικότητα και το μεγάλο πάθος του Freud/την ιδιοφυία και αναλυτική δεινότητα/το ύφος και την πλούσια επεξεργασία θεματικών ενοτήτων του Lacan), αναζητά την εφαρμογή της στις σύγχρονες κοινωνίες και το πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Στη χώρα μας, η αναγνώριση ενός ατόμου ως ασθενούς, είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω των επικρατουσών πολιτισμικών συνθηκών, που συγκαλύπτουν, δικαιολογούν και γενικά κάνουν τα συμπτώματα και τη συμπεριφορά ενός ατόμου, εφόσον δεν περνάει μια ψυχωσική κρίση, να φαίνονται λίγο πολύ φυσιολογικά...

Η εισαγωγή στη Λακανική ψυχανάλυση, θα γίνεται σε: ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ +1 (Ένας),   Διοργάνωση:   Δημήτρης ΤΖΙΩΛΑΣ,   dtziolas@otenet.gr ,   6944378251   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου