Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Αϊνστάιν και Θεός

Ο Αϊνστάιν και η επιμονή του ότι ''ο Θεός δεν παίζει ζάρια'' με το Σύμπαν αντηχεί κάτω από τις δεκαετίες, τόσο εξοικειωμένο όσο και τόσο αόριστο στο νόημά του όσο το E = MC2. Τι εννοούσε ο Αϊνστάιν; Και πώς συνέλαβε ο Αϊνστάιν τον Θεό;

Ο Hermann και η Pauline Einstein ήταν Εβραίοι του Ashkenazi. Παρά τον κοσμικό χαρακτήρα των γονιών του, ο εννιάχρονος Άλμπερτ ανακάλυψε και αγκάλιασε τον Ιουδαϊσμό με μεγάλο πάθος, και για μια στιγμή ήταν ένας ευγενής, προσεκτικός Εβραίος. Ακολουθώντας το εβραϊκό έθιμο, οι γονείς του προσκαλούσαν έναν φτωχό λόγιο να μοιράζονται ένα γεύμα μαζί τους κάθε εβδομάδα, και από τον φτωχό φοιτητή Ιατρικής Max Talmud (αργότερα Talmey) ο νεαρός και ευπαθής Αϊνστάιν έμαθε για τα μαθηματικά και την επιστήμη. Καταναλώνει και τους 21 τόμους του χαρούμενου Aaron Bernstein Δημοφιλή βιβλία για τη φυσική επιστήμη (1880). Τότε ο Ταλμούδ τον οδήγησε προς την κατεύθυνση του Ιμάνουελ Καντς Κριτική του καθαρού λόγου (1781), από την οποία μετανάστευσε στη φιλοσοφία του David Hume. Από Χουμ , ήταν ένα σχετικά σύντομο βήμα προς τον Αυστριακό φυσικό Ernst Mach, του οποίου η έντονα εμπειρική, βλέποντας-πιστευτική μάρκα φιλοσοφίας απαίτησε την πλήρη απόρριψη της μεταφυσικής, συμπεριλαμβανομένων των εννοιών του απόλυτου χώρου και χρόνου και της ύπαρξης ατόμων.

Αλλά αυτό το πνευματικό ταξίδι είχε εκτελέσει ανελέητα τη σύγκρουση μεταξύ επιστήμης και γραφής. Ο 12χρονος Αϊνστάιν επαναστάτησε. Ανέπτυξε μια βαθιά αποστροφή στο δόγμα της οργανωμένης θρησκείας που θα διαρκούσε για τη ζωή του, μια αποστροφή που επεκτάθηκε σε όλες τις μορφές αυταρχισμού, συμπεριλαμβανομένου κάθε είδους δογματικής αθεϊσμού.

Αυτή η νεανική, βαριά δίαιτα εμπειρικής φιλοσοφίας θα εξυπηρετούσε τον Αϊνστάιν περίπου 14 χρόνια αργότερα. Η απόρριψη του Mach απόλυτου χώρου και χρόνου συνέβαλε στη διαμόρφωση της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας του Einstein (συμπεριλαμβανομένης της εικονικής εξίσωσης E = mcδύο), το οποίο διατύπωσε το 1905 ενώ εργαζόταν ως «τεχνικός εμπειρογνώμονας, τρίτης τάξης» στο Swiss Patent Office στη Βέρνη. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Αϊνστάιν θα ολοκληρώσει τη μεταμόρφωση της κατανόησης του χώρου και του χρόνου με τη διατύπωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, στην οποία η δύναμη της βαρύτητας αντικαθίσταται από την καμπύλη χωροχρόνο. Αλλά καθώς μεγάλωνε (και πιο σοφός), ήρθε να απορρίψει τον επιθετικό εμπειρισμό του Mach και κάποτε δήλωσε ότι «ο Mach ήταν τόσο καλός στη μηχανική όσο ήταν άθλιος στη φιλοσοφία».

Με τον καιρό, ο Αϊνστάιν εξελίχθηκε σε μια πολύ πιο ρεαλιστική θέση. Προτίμησε να αποδεχτεί το περιεχόμενο μιας επιστημονικής θεωρίας ρεαλιστικά, ως ενδεχόμενη «αληθινή» αναπαράσταση μιας αντικειμενικής φυσικής πραγματικότητας. Και, παρόλο που δεν ήθελε κανένα μέρος της θρησκείας, η πίστη στον Θεό που είχε μαζί του από τη σύντομη φλερτ του με τον Ιουδαϊσμό έγινε το θεμέλιο πάνω στο οποίο δημιούργησε τη φιλοσοφία του. Όταν ρωτήθηκε για τη βάση της ρεαλιστικής του στάσης, εξήγησε: «Δεν έχω καλύτερη έκφραση από τον όρο« θρησκευτικός »για αυτήν την εμπιστοσύνη στον ορθολογικό χαρακτήρα της πραγματικότητας και στο ότι είναι προσιτή, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, στον ανθρώπινο λόγο. '

Αλλά ο Αϊνστάιν ήταν Θεός φιλοσοφίας, όχι θρησκείας. Όταν ρωτήθηκε πολλά χρόνια αργότερα αν πίστευε στον Θεό, απάντησε: «Πιστεύω στον Θεό της Σπινόζα, ο οποίος αποκαλύπτεται στη νόμιμη αρμονία όλων όσων υπάρχουν, αλλά όχι σε έναν Θεό που ασχολείται με τη μοίρα και τις πράξεις της ανθρωπότητας. ' Ο Baruch Spinoza, ένας σύγχρονος των Isaac Newton και Gottfried Leibniz, είχε συλλάβει τον Θεό ως πανομοιότυπο με τη φύση. Για αυτό, θεωρήθηκε επικίνδυνο αιρετικός και αφομοιώθηκε από την εβραϊκή κοινότητα στο Άμστερνταμ.

Ο Θεός του Αϊνστάιν είναι απείρως ανώτερος αλλά απρόσωπος και άυλος, λεπτός αλλά όχι κακόβουλος. Είναι επίσης αποφασιστικά αποφασιστικός. Όσον αφορά τον Αϊνστάιν, η «νόμιμη αρμονία» του Θεού καθιερώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο με την αυστηρή τήρηση των φυσικών αρχών της αιτίας και του αποτελέσματος. Έτσι, δεν υπάρχει χώρος στη φιλοσοφία του Αϊνστάιν για ελεύθερη βούληση: «Όλα καθορίζονται, τόσο την αρχή όσο και το τέλος, από δυνάμεις πάνω στις οποίες δεν έχουμε κανέναν έλεγχο… όλοι χορεύουμε σε μια μυστηριώδη μελωδία, που ακούγεται από απόσταση από ένα αόρατο παίχτης.'

Οι ειδικές και γενικές θεωρίες της σχετικότητας παρείχαν έναν ριζικό νέο τρόπο σύλληψης του χώρου και του χρόνου και τις ενεργές αλληλεπιδράσεις τους με την ύλη και την ενέργεια. Αυτές οι θεωρίες είναι απολύτως σύμφωνες με τη «νόμιμη αρμονία» που καθιέρωσε ο Θεός του Αϊνστάιν. Αλλά η νέα θεωρία της κβαντικής μηχανικής, την οποία είχε βοηθήσει και ο Αϊνστάιν να βρεθεί το 1905, έλεγε μια διαφορετική ιστορία. Η κβαντική μηχανική αφορά τις αλληλεπιδράσεις που αφορούν την ύλη και την ακτινοβολία, στην κλίμακα των ατόμων και των μορίων, που βρίσκονται σε ένα παθητικό υπόβαθρο χώρου και χρόνου.

Νωρίτερα το 1926, ο Αυστριακός φυσικός Erwin Schrödinger είχε μεταμορφώσει ριζικά τη θεωρία διατυπώνοντάς την με όρους μάλλον σκοτεινών «κυματολειτουργιών». Ο ίδιος ο Schrödinger προτίμησε να τις ερμηνεύσει ρεαλιστικά, ως περιγραφικές για τα «κύματα της ύλης». Αλλά μια συναίνεση αυξανόταν, που προωθήθηκε έντονα από τον Δανό φυσικό Niels Bohr και τον Γερμανό φυσικό Werner Heisenberg, ότι η νέα κβαντική αναπαράσταση δεν πρέπει να ληφθεί πολύ κυριολεκτικά.

Ουσιαστικά, ο Bohr και ο Heisenberg υποστήριξαν ότι η επιστήμη τελικά αντιμετώπισε τα εννοιολογικά προβλήματα που περιλαμβάνονται στην περιγραφή της πραγματικότητας για την οποία προειδοποιούσαν οι φιλόσοφοι για αιώνες. Ο Bohr αναφέρεται ως: «Δεν υπάρχει κβαντικός κόσμος. Υπάρχει μόνο μια αφηρημένη κβαντική φυσική περιγραφή. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το καθήκον της φυσικής είναι να ανακαλύψουμε πώς η φύση είναι . Η φυσική αφορά ό, τι μπορούμε λένε για τη φύση. ' Αυτή η αόριστα θετικιστική δήλωση επαναλήφθηκε από τον Χάισενμπεργκ: «[Πρέπει] να θυμόμαστε ότι αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η φύση από μόνη της αλλά η φύση που εκτίθεται στη μέθοδο ανάκρισης». Η ευρέως αντιρεαλιστική «ερμηνεία της Κοπεγχάγης» - αρνούμενη ότι η κυματοσύνθεση αντιπροσωπεύει την πραγματική φυσική κατάσταση ενός κβαντικού συστήματος - γρήγορα έγινε ο κυρίαρχος τρόπος σκέψης για την κβαντική μηχανική. Πιο πρόσφατες παραλλαγές τέτοιων αντιρεαλιστικών ερμηνειών υποδηλώνουν ότι η κυματοσύνδεση είναι απλώς ένας τρόπος «κωδικοποίησης» της εμπειρίας μας, ή των υποκειμενικών μας πεποιθήσεων που προέρχονται από την εμπειρία μας από τη φυσική, επιτρέποντάς μας να χρησιμοποιήσουμε όσα έχουμε μάθει στο παρελθόν για να προβλέψουμε το μέλλον .

Αλλά αυτό ήταν εντελώς ασυμβίβαστο με τη φιλοσοφία του Αϊνστάιν. Ο Αϊνστάιν δεν μπορούσε να δεχτεί μια ερμηνεία στην οποία το κύριο αντικείμενο της αναπαράστασης - η κυματοσύνθεση - δεν είναι «πραγματικό». Δεν μπορούσε να αποδεχτεί ότι ο Θεός του θα επέτρεπε στην «νόμιμη αρμονία» να ξετυλίγεται τόσο εντελώς στην ατομική κλίμακα, φέρνοντας παράνομο αβεβαιότητα και αβεβαιότητα, με αποτελέσματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν πλήρως και αναμφίβολα από τις αιτίες τους.

Το σκηνικό λοιπόν τέθηκε για μια από τις πιο αξιοσημείωτες συζητήσεις σε ολόκληρη την ιστορία της επιστήμης, καθώς ο Bohr και ο Einstein προχωρούσαν αντιμέτωποι με την ερμηνεία της κβαντικής μηχανικής. Ήταν μια σύγκρουση δύο φιλοσοφιών, δύο συγκρουόμενων συνόλων μεταφυσικών προκαταλήψεων σχετικά με τη φύση της πραγματικότητας και τι μπορούμε να περιμένουμε από μια επιστημονική αναπαράσταση αυτού. Η συζήτηση ξεκίνησε το 1927, και παρόλο που οι πρωταγωνιστές δεν είναι πλέον μαζί μας, η συζήτηση είναι ακόμα πολύ ζωντανή.

Τον Φεβρουάριο του 1954, μόλις 14 μήνες πριν πεθάνει, έγραψε σε μια επιστολή προς τον Αμερικανό φυσικό David Bohm: «Αν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, το πρωταρχικό μέλημά του ήταν σίγουρα να μην κάνει την κατανόησή του εύκολη για εμάς». ~ Τζιμ Μπαγκκότ, άρθρο στο Creative Commons.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου